top of page
Hospital
ENDORISK

Ontwikkeld door onderzoekers en artsen

About

OVER ENDORISK

Onderzoek
Biomarker

Tumor biomarkers

Bloed

Bloed

Beeldvorming

Beeldvorming

Risico analyse

Risico analyse

Kwaliteit van leven

Kwaliteit van leven

ENDORISK kan patiënten en zorgverleners helpen bij persoonsgericht voorlichten en kiezen van de behandeling voor baarmoederkanker. Verschillende onderzoeken worden in ENDORISK meegenomen:

Baarmoederkanker is een kwaadaardige afwijking die ontstaat in het slijmvlies aan de binnenkant van de baarmoeder.

De behandeling van baarmoederkanker bestaat bij de meeste patiënten uit een operatie waarbij de baarmoeder met de eierstokken en eileiders worden verwijderd. Deze worden onder de microscoop bekeken. Afhankelijk van hoever de kanker in het lichaam is verspreid, kan een aanvullende bestraling, chemotherapie of hormoontherapie worden geadviseerd.

Baarmoederkanker verspreidt zich meestal eerst naar de lymfeklieren. Dit noemen we ‘uitzaaiingen’. Vanuit deze klieren kunnen kankercellen zich verder in het lichaam verspreiden. Uitzaaiingen in de lymfeklieren zijn makkelijker te vinden dan uitzaaiingen op andere plekken.

Hoe hoog uw risico op uitzaaiingen in de lymfeklieren is kunnen we inschatten met behulp van een nieuw hulpmiddel genaamd ENDORISK (ENDO van ‘endometriumcarcinoom’, de medische term voor baarmoederkanker en RISK van ‘risico’.).

In het ENDORISK-model combineren we de uitslagen van verschillende onderzoeken die bij u en op de kankercellen zijn gedaan. Hiermee kunnen we beter voorspellen hoe groot het risico is dat de kanker zich naar de lymfeklieren rondom de baarmoeder heeft verspreid. We hopen met ENDORISK patiënten en zorgverleners beter te ondersteunen in het informeren en kiezen van de juiste behandeling.

Lees meer over baarmoederkanker en ENDORISK onder voorlichting.

bottom of page