top of page
Zoeken
  • endorisk

Doel behaald voor inzamelingsactie Radboud Oncologie Fonds

Bijgewerkt op: 23 apr.

Voor onderzoek naar gebruik van het ENDORISK model in het voorspellen van uitzaaiingen in de poortwachters lymfeklieren is met het Radboud Oncologie Fonds 45.000 euro opgehaald. Het onderzoek is van start! Bekijk hier de inzamelingsactie (inmiddels gesloten): Baarmoederkanker, AI om risico op uitzaaiingen in lymfe t... (voorradboufonds.nl) Hartelijk dank aan alle donateurs voor het het mogelijk maken van deze studie!Achtergrond

De standaardbehandeling van baarmoederkanker bestaat uit verwijdering van baarmoeder en eierstokken. Bij verdenking op uitzaaiingen in de lymfeklieren worden ook de lymfeklieren verwijderd.


Wanneer uitzaaiingen in de lymfeklieren worden herkend en behandeld, kan 65% van de vrouwen worden genezen met aanvullende bestraling en/of chemotherapie. Helaas kan het verwijderen van de lymfeklieren leiden tot blijvende bijwerkingen, zoals vochtophoping in buik en/of benen (lymfoedeem). Het ENDORISK model kan voorafgaand aan een operatie voorspellen hoe groot de kans is op uitzaaiingen in de lymfeklieren.


Poortwachtersklierprocedure

Met een techniek die in Nederland nog alleen in onderzoeksverband wordt uitgevoerd worden alleen de zogenaamde 'poortwachtersklieren' verwijderd. Dit zijn de klieren waar uitzaaiingen van kanker als eerste naar toe gaan. Als er na microscopisch onderzoek geen uitzaaiingen in deze poortwachtersklieren zitten, kunnen de overige lymfeklieren behouden blijven. Hierdoor blijft de kans op lymfoedeem klein.


Soms lukt het niet de poortwachtersklier te vinden, dan moeten alsnog meer lymfeklieren worden verwijderd en is de kans op lymfoedeem weer groter. Ook kan deze behandeling alleen in gespecialiseerde ziekenhuizen worden uitgevoerd.


Voorspellen van lymfeklieruitzaaiingen met ENDORISK

Met een onderzoek in samenwerking met dr. Andrea Mariani van de Mayo Clinic in de Verenigde Staten willen we onderzoeken of het ENDORISK model net zo goed kan voorspellen of er uitzaaiingen in de poortwachtersklier zitten als wanneer de lymfeklieren op de huidige manier worden verwijderd.


Mogelijke impact van gebruik ENDORISK

  • Betere indicatie in de agressiviteit van baarmoederkanker

  • Voorkomen van onnodige verwijdering van lymfeklieren

  • Patiëntgerichte zorg en behandeling op maat


Lees hier de post van het Radboud Oncologie Fonds op LinkedIn.94 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page